Sunday, May 29, 2011

Kerang masak Kicap

Bahan-bahan ( 3 orang )

• 500g isi kerang
• 2 biji limau nipis ambil jusnya
• 3 sudu besar minyak
• 2cm halia diketuk
• 3 helai daun limau nipis dihiris halus
• 1 helai daun pandan disimpul
• 3 sudu besar kicap manis
• 2 sudu besar kicap masin
• 8 biji bawang merah
• 4 ulas bawang putih
• 2 biji lada merah dibuang biji
• 1 sudu kecil lada sulah

Cara-cara
1. Kisar bawang merah, bawang putih, lada merah, dan lada putih sehingga hancur.
2. Lumurkan isi kerang dengan air limau nipis untuk elakkan bau hanyir. Perap selama 10 minit, tos dan ketepikan.
3. Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar,halia, daun limau dan daun pandan hingga wangi.
4. Masukkan kerang dan gaul rata.
5. Tuangkan kicap manis dan kicap masin. Masakkan hingga kerang sebati. Angkat dan sajikan segera

No comments:

Post a Comment